Политика за користење колачиња (cookies)

Што претставуваат колачињата/cookies?

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страницата коja ja посетувате.

Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб страницата. Овие текстуални датотеки можат да бидат „постојани“ или „привремени“.

Постојаните колачиња (cookies) остануваат на Вашиот компјутер и кога ќе го исклучите пребарувачот (ќе преминете во офлајн состојба), додека привремените се бришат штом го затворите интернет пребарувачот.

Колачињата (cookies) се користат за повеќе цели, како на пример за да се запомнат Вашите активности и преференции (вклучувања, јазични преференции, големина на фонт или како да ви се прикажува страницата), за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже навигациската историја на истата.  

 

Што се колачиња од прва страна?

Колачиња од прва страна доаѓаат од веб страници кои ги гледате (во овој случај Oglasizarabota.mk), а истите може да бидат постојани или привремени. Со помош на тие колачиња, веб страниците може да зачувуваат податоци кои повторно ќе се употребат во текот на следната посета на истата таа веб страница.

 

Што се колачиња од трети страни?

Колачиња од трети страни доаѓаат од реклами од други веб страници (како што се pop-up или други реклами) кои се на веб страната што ја гледате. Со помош на тие колачиња, веб страниците можат да ја следат Вашата активност на интернет за маркетиншки цели или да овозможат најавување преку платформите за социјални медиуми (Google или Facebook).

 

Какви колачиња користи Oglasizarabota.mk и зошто?

Oglasizarabota.mk користи колачиња пред се за да ви овозможиме подобро корисничко искуство.

 

Користиме:

Привремени колачиња (Session cookies) - при отворање на содржините, аплицирање на огласи и сл.  (работи кои мора да ги направите кога се најавувате со своите податоци на веб страницата). 

Трајни колачиња (Persistent cookies) – за статистичко броење на посети, колачиња за најавување на сајтот, податок дали да користиме колачиња

 

Контрола на колачињата

Информациите поврзани со колачињата (cookies), не се користат за Ваше лично идентификување. Прифаќањето на овие колачиња (cookies) не е неопходно за работа на веб страницата, но истите би Ви овозможиле подобро искуство во пребарувањето. Доколку сакате овие колачиња (cookies) можете да ги избришете или блокирате, но ако го сторите тоа некои карактеристики на оваа веб страна можеби нема да работат правилно.

Можете да ги избришете сите колачиња (cookies) кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер и можете да ги подесите поголемиот дел од пребарувачите за нивно спречување.

Доколку го сторите ова, можеби ќе има потреба рачно да ги прилагодувате преференциите секој пат кога посетувате веб страна, а исто така можно е да не работат и некои услуги и функционалноста.

Нашата страна користи HTTPS/SSL протокол за комплетно сигурно прикажување на содржини.