Расте бројот на посетители во Будва!

Според официјалните податоци што Туристичката организација на општина Будва ги добива еднаш неделно директно од будванските хотелиери и од системот за пријавување престој од бироата за туристички информации кои се наоѓаат на територијата на целата Будванска ривиера, во Будва престојуваат 36.346 гости, што е 22% повеќе во споредба со претходната недела.

Во хотелско сместување, престојуваат 15.674 туристи,  меѓу нив најбројни се гости од Србија, Израел и Босна и Херцеговина, а само во ексклузивниот хотел „Сплендид“ на хотелската групација „Монтенегро старс“ се гости од речиси 70 земји во светот.

Кога станува збор за приватното сместување, според податоците на ТО Будва, пријавени се 19.654 гости. Туристите од Србија, Русија, Украина и Босна и Херцеговина сочинуваат повеќе од 70% од вкупниот број.

Според Бранка Џогановиќ, претседател на Здружението на приватни сместувачи на Црна Гора, искористеноста на капацитетите во приватното сместување сè уште не е на очекуваното ниво.

„Трендот на раст е забележлив секоја недела, но сепак не е на очекуваното ниво, забележлива е и структурата на гостите чија возраст главно ја сочинуваат млади луѓе. Во одреден број апартмани престојуваат семејства со деца, а во одреден број апартмани доаѓањето на гости од Србија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Романија, Украина и Русија се организира преку туристички агенции. И во овој период од годината може да се најде сместување за 7 или 10 евра, и нагоре.

Минатата недела, за жал, бевме сведоци на крајно злонамерни и негативни написи во некои медиуми, кои несоодветно и неточно ја прикажуваа состојбата во Будва за време на летната туристичка сезона. Жал ни е што регионот реагираше на таков начин, бидејќи Будва со децении е препознаена како омилена црногорска дестинација за бројните туристи од овој регион. Факт е дека, по многу добра претсезона на нашата ривиера, главната туристичка сезона не започна онака како се очекуваше посебно од приватните сместувачи, но истовремено факт е дека капацитетите на хотелите во моментов се исполнети 90%.

Секоја недела има забележителен пораст на бројот на гости, а наплатата на таксата за престој е за 46% подобра во однос на минатата година, што, меѓу другото, зборува и за зголемената одговорност на нашите сограѓани.

Бројни причини предизвикаа помал број гости во приватното сместување и за нив може да се зборува, не само од аспект на војната во Украина или ситуацијата со КОВИД, туку пред се поради огромниот број изградени нерезидентни станови кои потенцијално влегуваат во т.н сива зона, која немаме овластување да ја контролираме. Тоа беше уште поголема причина од почетокот на оваа година да излеземе во јавноста исклучиво со податоци за регистрирани гости кои ги добиваме од нашите инфо пултови. Свесни сме дека вистинската слика во нашиот град е секако поинаква и дека во моментов во Будва престојуваат повеќе гости од пријавениот број што ние го објавуваме.

Сакам да истакнам дека туристичката сезона во Будва не е толку лоша како што се прикажува во јавноста и дека негативните медиумски извештаи се предизвикани токму поради немањето официјална методологија по која би ја „броела“ бројката на гости кои престојуваат во објекти на кои не им е издадено решение за регистрација.во Централниот туристички регистар – истакна Немања Куљача, директор на Туристичка организација на општина Будва.

„Вистината сепак е поинаква од она што е претставено во медиумите. На повеќето места за капење во Будва, цената на две лежалки и чадор се движи од 10 до 25 евра.
Има и ексклузивни локации каде овие цени се секако значително повисоки, но не „мобилизираат“ поголем број посетители, туку клиентела која многу добро знае што да очекува.

Во повеќето наши кафулиња и ресторани можете да пиете еспресо по цена од 1,20 до 1,80, нес кафе по цена од 2 до 3 евра, газирани пијалоци по цена од 2,40 до 3 евра, точено пиво по цена од 2,50 до 3 евра. Што се однесува до храната – пицата – како едно од најпопуларните летни јадења, чини од 6 до 15 евра, а порција лигњи околу 12.

Палче во пунџа е помеѓу 2,5 и 4 евра, а гиро на повеќето места од 3 до 5. Паркинг во центарот на градот по дневна цена од 1 евро на час, се разбира, под услов да се најде слободно место, но ова е проблем со кој Будва се соочува со години, како и останатите туристи“ – нагласува Немања Куљача, директор на Туристичката организација на општина Будва.